top of page

Botten bouillon recepten

Bottenbouillon

Ingredienten

Circa 2 kg mergpijpen en schenkel van koe of lam

1400 gram vlezige ribben of nekjes

1 kalfspoot of runderpoot, indien verkrijgbaar (eventueel in stukken)

2 tl Keltisch zout

125 ml onbewerkte appelazijn

Verschillende groenten naar keuze

1-2 middelgrote gele uien

2-4 wortelen

1 tl zwarte peper

Bosje samengebonden kruiden met keukentouw; 2 verse laurierblaadjes, verse tijm, rozemarijn en salie (3 van elk); gedroogde kruiden kunnen ook die in een soort theezakje kan worden gedaan met 1 gedroogd laurierblaadje, 1-2 tl gedroogde tijm, rozemarijn en salie en 3 takjes verse peterselie

Varieer met knoflook, gember, citroenschil en bleekselderij

Je zult even goed moeten kijken of er iets tussen staat waar je niet tegen kunt en of dit iets voor je kan zijn om te maken.


Bereiding

Laat de bouillon drie tot vier uur sudderen en verwijder dan de vlezige botten met een lange vork of tang. Het vlees wordt verwijderd om te kunnen bij een ander gerecht.

Doe de botten terug in de pan, voeg eventueel extra water toe zodat de botten onder water staan. Laat nog 36 tot 48 uur sudderen. Controleer tussentijds of de botten nog onder water staan. Voeg anders nog wat water toe.

Als je een slowcooker gebruikt, houdt dan altijd het deksel op de pan. Bij gebruik van een soepketel kan de deksel op een kiertje zodat er lucht kan ontsnappen. Voeg de peterselie in de laatste 10 min toe


Recept voor kip, fazant of kalkoen:

1 hele kip, fazant of kalkoen

2-4 kippen-, fazant-. of kalkoenpoten (optioneel)

1-2 kippen-, fazant-, of kalkoenpoten (optioneel)

2 eetlepels onbewerkte appelazijn

Verschillende groenten naar keuze (geen zetmeelrijke groenten)

1-2 middelgrote gele uien

2-4 wortelen

Bosje samengebonden kruiden met keukentouw; 2 verse laurierblaadjes, verse tijm, rozemarijn en salie (3 van elk); gedroogde kruiden kunnen ook die in een soort theezakje kan worden gedaan met 1 gedroogd laurierblaadje, 1-2 tl gedroogde tijm, rozemarijn en salie en 3 takjes verse peterselie (of 1 el gedroogde), 2-3 bleekselderij in stukjes, 1-2 tl zeezout


Bereiding

Idem als bovenstaand.


Bron; Orthomoleculaire therapie door Elly Korzelius


97 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page